MÚSICA TURCA

Página Principal

Contacteu amb nosaltres

Hotels

Tours

Botigues

Restaurantes

 


Avuí en dia la música turca és una fusió de música tradicional, música militar Otomana, ritme islàmic y els més normals ritmes del països Occidental. La música Turca, així doncs, és una mescla de les músiques aràbiques y Perses qeu escoltaven en Sultans Otomans. Aquesta música no hi és trova en cap pentagrama; s'utilitza el maquam, el qual és semblant a un pentagrama amb escala de notes majors i menors. Improvisació (taksim) és el que realment s'utilitza per fer-se una guia i fer-ne sempre la música única i diferent. Una característica del hinmes militars Turcs és qeu sempre són monofónics. Tenen uns 24 intervals desiguals i un sense fí de modes.
Aksak es l¡aparell de mesura per la múscia tradicional Turca. Aquest patró mètric hi és ple de textures de Dobles, Triples y cuàdruples de mesures de Tempo com les músiques Occidentals. Els trobadors varen contribuir en gran mida a augmentar aquesta mescla de sons i influencies musicals.
La música militar Turca de Janissary va estar influenciada al segle 18 i 19 per música europea, amb caràcter de percusions, ritmes aksak i tons místics. Inspirats a les bandes de Janissary, tant Mozart com Beethoven van escriure moviments a la turca; Lully i Handel van compondre óperes.
La proclamació de la República al 1923 per Atatürk va començar una nova era sota el seu poder. Turquia estava senquenciada per reformes qeu van portar a aquesta nació Oriental a veure's com una nació Occidental. Als anys vinents un grup de joves musics amb molt de talent varen esser enviats a centres culturals europeus per el seu entrenament. Al moment de la seva tornada, varen convertir les seves músiques en una cosa totalment nova per l'història de la música Turca.
Cemal Resit Rey (1904-1985) va ser el pioner de la música polifónica Turca, Rey va ser també conegut com a Director d'orqeustra, pianistar i professor. Va ser el fundador  de la Orquestra de la Ciutat d'Istanbul. Va estudir a París i Génova. Les seves composicions son totes modals, tóniques i melódiques.
Van haver-hi d'altres noms il-lustres al camp de la múscia com ara Ahmed Adnan Saygun (1907-1991), Ulvi Cemal Erkin (1906-1972), Bulent Arel (1918-1991) que va instalar els estudis de música electrónica a la Universitat de l'Estat de Nova York a Stony Brook. Els principals treballs que va realitzar foren quasi a la seva totalitat amb material electrònic.
Ilhan Usmanbas (1921-) pertany a la segona generació de compositors polifónics Turcs. el seu primer éxit internacional va arrivar amb FROMM Music Award al 1955. El seu métode de compondre ve directe del producte eclesiàstic.
Kamran Ince (1960), Aydin Esen(1962) y Fazil Say (1970) es caracteritzen com la nova generació de musics polifonics. Les seves peçes son bastant ecléctiques amb traçades de música tradicional Turca així com moderna a la vegada, i inclouen tocs de Jazz i Pop.
A Turquia hi han sis conservatoris, cuatre orquestres sinfóniques, i tres Liceus d'opera. L'Universitat de Bilkent té una escola privada i una orqeustra sinfónica privada a Ankara. Els festivals de música que es fan cada any a Istanbul (des de fa 25 anys) i Ankara (des de fa 14 anys) són membres de l'Asociació Europea de Festivals.

Institucions:

El llistat de conservatoris són els sigüents:

Ankara Hacettepe University;

Istanbul University;

Istanbul Mimar Sinan University;

Izmir Dokuz Eylül University;

Mersin University;

Edirne University. Çukurova
(Adana) University. The traditional Turkish music conservatories are as
follows: Istanbul Technical University; Izmir Ege University and Gaziantep
University.

Further Reading


AKSOY, Bulent, Avrupali Gezginlerin Gozuyle Osmanllarda Musiki / Music in Ottomans, PanYayincilik, Istanbul, 1994
ALTAR, Cevad Memduh, Opera Tarihi / History of Opera Cilt 4, Kultur Eserleri Dizisi: 25,
BARTOK, Bela, Turkish Folk Music de Asia Menor, Princeton University Press, Princeton, 1976
ILYASOGLU, Evin, 25 Turk Bestecisi/25 Compositores Turcos, Pan Yayincilik,Istanbul, 1989
ILYASOGLU, Evin, Muzigin Kanatlarinda Soylesiler, Pan Yayincilik, Istanbul,1992
ILYASOGLU, Evin, Ilhan Usmanbas'a Armagan, Sevda Cenap And Muzik Vakfi Yayinlari, Ankara, 1994
ILYASOGLU, Evin, Zaman Içinde Muzik, Yapi ve Kredi Yayinlari, Istanbul,1994 (4.baskI 1996)
ILYASOGLU, Evin, Cemal Resit Rey-Muzikten ibaret bir dunyada gezintiler, Yapi ve Kredi Yayinlari
SAY, Ahmet, Muzik Tarihi / History of Music, Muzik Ansiklopedisi Yayinlari, Ankara,1994,
SELANIK, Cavidan, Muzik Sanatinin Tarihsel Seruveni, Doruk Yayimcilik, Ankara, 1996.

Molta més informació la trobareu a : http://www.istanbullife.org/music/turkey-music.htm

 

Página Principal

Contacteu amb nosaltres

Hotels

Tours

Botigues

Restaurantes

 

Istanbul Life.Org: Incili Cavus Sok.No:37/3  Alemdar Mah. SultanAhmet Istanbul /TURKEY

Tel: 90 (212) 511 2198 - 511 7556  Fax: 90 (212) 511 21 98 - 520 77 43    e-mail:  info@istanbullife.org